Balancing Barn House: Plunging Into Nature


This 35m long house is a modern holiday home in the English countryside in Suffolk. Situated on a beautiful site by a small lake, the structure is balanced on the edge of a slope, with half cantilevered out over a meadow 5m below – As the site slopes, and the landscape with it, the visitor experiences nature first at ground level and ultimately at tree height. Fantastic!

The house features a traditional barn shape, cladded in reflective stainless steel, and internally lined with plywood. As you approach the house, it slowly reveals itself; at first, it seems like a small, two-person house, as you continue, you suddenly experience the full length of the volume and the cantilever.



The structure balances on a central concrete core, with the section that sits on the ground constructed from heavier materials than the cantilevered section.

On entering the Barn, one steps into a kitchen and a large dining room. A series of four double bedrooms follows, each with separate bathroom and toilet. In the very center of the barn the bedroom sequence is interrupted by a hidden staircase providing access to the garden beneath.



In the far, cantilevered end of the barn, there is a large living space with large windows, a glazed floor and large roof light.




* More info at mvrdv and Mole Architects


share with friends

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *