Germann House: pond + stone = a home

Sometimes architecture can assume a significant role in a natural environment, especially when it comes to achieving a quiet and discreet presence. The Germann House appears in a vast green valley like a big grey stone, similar to the several little ones that surround the nearby pond.

The scenario is simply idyllic! Sitting in a smooth level hill, the building accommodates its body wisely through the natural topography, divided in two floors: ground floor for social areas and basement for private rooms.

A concrete ramp invites us to enter this mineral construction…this path is carefully positioned near the pond so the transition between nature and architecture could be more soft and comfortable. A large terrace embraces the entrance and allows a full glimpse of the inside.

The views over the landscape are breathtaking! Once inside, a fluid spatial organization is patent in the living and dining room connecting to a studio style kitchen. A master bedroom with closet and bathroom is located on the other extreme of the ground floor plan, separated from the social areas by a corridor and a staircase leading to the basement floor. There two children’s bedroom, a study room, a sauna, a bathroom and a music room set the mood for an intimate atmosphere.

However, the inhabitants never lose a single glimpse of the beauty outside, where extensive glazing reveal the mountain panorama. The exposed concrete surfaces are elegantly opposed by the gentleness of the white pine floors, built-in furniture and walls. In any case, this “mineral house” is all about synchronizing construction with nature. Don’t you agree?

Photography: Bruno Helbling.

* More info at marte.marte Architekten



share with friends

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>